RIGA 2014

 

I august 2014 tilbragte vi en lille uge i Riga. Det var både spændende og hyggeligt at være der.

Riga er hovedstaden i Letland og med sine 700.000 indbyggere den største by i de baltiske lande. Rigas største seværdighed er byen selv, og vi fandt hurtigt ud af, at man skal kigge op, så man rigtigt ser byens mange fine huse.

På billedet ses en del af den gamle by, som ligger ved floden Daugava.

 

     
 

 

I den gamle by er der gader, stræder, gyder, store og små pladser og torve, et par kirker og flere museer. Og så selvfølgelig utallige cafeer, restauranter, gallerier og butikker med souvenirs og kunsthåndværk.

Og så rigtig mange flotte huse, nogle meget gamle, andre lidt nyere.

Husene til højre kaldes "De tre brødre", og de er Rigas 3 ældste stenbygninger fra henholdsvis det 15., 17. og 18. århundrede.

 

 
 
 

Vi besøgte Besættelsesmuseet og fik her hele Letlands grumme historie. Landet har været besat i århundreder, blev selvstændigt i 1920, men blev igen besat i 1939 af tyskerne. Sovjetunionen fortsatte fra 1940 og indtil 1990, hvor landet igen blev selvstændigt.

Husrækken til højre kaldes svenskerbarakkerne, for også svenskerne har haft herredømmet i Letland i 1600-tallet.

 
 

Et af de mere bemærkelsesværdige huse er Sorthovedernes hus, som dominerer rådhuspladsen. Huset er oprindelig bygget i 1300-tallet og navnet skyldes, at huset i en længerevarende periode var domicil for Sorthovederne, et lav af ugifte, tyske købmænd.

Huset blev bombet af tyskerne i 1941 og senere revet helt ned af russerne, men i 1990'erne blev det genopført og fremstår i dag med tidligere tiders pomp og pragt.

Den gamle by var tidligere omgivet af en bymur. Den blev revet ned omkring 1850, og derefter bredte byen sig og nye kvarterer opstod, den del kaldes nye Riga.

Hvor bymuren stod blev der anlagt store grønne områder med en kanal. I dag er områderne flotte parker, der ligger som et bånd mellem gamle og nye Riga. I denne skillelinje opførtes i 1935 frihedsmonumentet, der er et højt skattet nationalsymbol.

På billederne her ses tydeligt, at vejret var ustadigt. Adskillige tordenbyer trak over byen og fik folk til at søge ly.

 

 

Vi sejlede en tur på kanalen gennem parkerne og under adskillige broer. Turen fortsatte gennem en mindre havn og videre ud på Daugava-floden, hvorfra vi kiggede ind på den gamle by. Kun ganske få tårne og spir ragede op over byen.

På billedet ses domkirken i midten, og den var vi også inde og se. Helt tilfældigt røg vi ind i en orgelkoncert og hørte bl.a. Händels "Wassermusik" - det var en dejlig ekstra oplevelse.

Rigas parker er store grønne åndehuller med store træer, blomster, springvand, broer og masser af bænke og alt er rent og yderst velplejet. Broen her tiltrak sig en del opmærksomhed p.g.a. de mange hængelåse, som nygifte har låst fast på rækværket.

 
 

Billedet her er taget fra et kirketårn i den gamle by og det viser lidt af det grønne bælte og bagved det nye Riga med det meget høje hotel Radisson. På 26. etage ligger Skyline bar og herfra er der en fuldstændig forrygende udsigt i alle retninger. Midt i billedet skimtes frihedsmonumentet og kuplerne på den russisk-ortodokse kirke, som er den største af slagsen udenfor Rusland.

Vi var inde og se kirken, som er meget forgyldt og fyldt med utallige ikoner.

Billederne herunder er taget fra Skyline bar.

 
 

Den gamle by er egentlig ikke så stor, og vi fik set det meste på gåben. Vi kørte også rundt med en lille turistvogn, og vi tog nogle ture med hop-af-og-på turistbussen. Vi fik også set Riga fra vandet og højt oppefra.

Vi hyrede også en lokal guide, som tog os med sporvognen ud i yderdistrikterne. Når han fortalte om de forskellige bygninger, tidsfæstede han dem ved at kalde dem Stalinhuse, Krustjovhuse og Brejsnevhuse. Det høje hus her er et Stalinhus.

 
 

Altid spændende at se hvad man kan få at spise og drikke, og i Riga er udbuddet stort.

Den lokale bitter hedder Riga Balsam, og man kan få den overalt. Den viste sig at minde meget om Gammel Dansk, dog knap så skarp.

Bollen med suppe er en specialitet, som vi bare måtte prøve. Man kan få den med forskellige supper, dette var en yderst velsmagende kål/løgsuppe med svinekød.

Overfor hotellet lå en restaurant, hvor vi fik noget nær gourmetmad, så den besøgte vi et par gange. Billedet nederst til højre er derfra, det er kyllingelever med frugtpureer og tyndt ristet brød.

 
 

Vores hotel lå i den nye bydel lige overfor en af de store parker. En ret imponerende bygning fra 1883, men der var mange andre spektakulære bygninger i området. Til vores store overraskelse befandt vi os meget tæt på nok den største koncentration af Art Nouveau-bygninger i verden. Her var simpelthen de mest fantastiske huse bygget omkring årtusindskiftet 1800/1900.

Fotografen her gik nærmest amok, men det var hun bestemt ikke ene om, for der var mange turister i kvarteret, og der var masser af skønne motiver, så der blev rigtig knipset løs.

 
 
 

Albertagade er GADEN. Her ligger Art Nouveau-husene side ved side, og her finder man også Rigas Art Nouveau-museum, som er indrettet i en af arkitekternes lejlighed. Selve lejligheden er autentisk hvad angår vægge, lofter, døre og vinduer, og den er indrettet med møbler og effekter fra samme tid og i samme stil. Det føles som om man er på besøg i et overklassehjem omkring 1910.

Billedet herunder viser trappeopgangen.

 
 
     
 

 

ART NOUVEAU
 
Næsten hele den ene side af Albertagade, den med de lige husnumre, består af de mest fantastiske Art Nouveau-huse i mere eller mindre renoverede udgaver. Husene her er alle bygget i starten af 1900-tallet og arkitekten er for de flestes vedkommende russiske Mikhail Eisenstein, som iøvrigt var far til den verdensberømte filmskaber Sergej Eisenstein (ham med Panserkrydseren Totemkin).

 

 

 

     
     
     
 
     
 
     
     
 
     
 
     
 
     
     
 
     
 

Perioden med rendyrket Art Nouveau var kort for efter et mislykket oprør mod den russiske besættelsesmagt i 1905 ændredes stilen til den knapt så prangende national romantiske udgave af Art Nouveau.

I Albertagade er husene på siden med de ulige husnumre for de flestes vedkommende bygget i den national romantiske stil, og selv om de er mindre overdådige, er de nu også værd at se.

     
 
     

Der er mange andre fine Art Nouveau-huse både i gaderne nær Albertagade, men også spredt rundt omkring i Riga.

Mange af de gamle fine huse er endnu ikke renoveret, men både i Albertagade og i resten af byen er store renoveringsarbejder i gang, så mange flere af de imponerende bygninger vil formentlig komme til at stråle i fordums glans.

 

 

 

     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     

 
   
 

     
 
     
 
   
Vi besøgte Riga den 17. - 22. august 2014. Vi rejste med FDM travel og boede på hotel Monika.